Vaniljbullar
Igår var vi i flerohopp. Jag bakade bullar till förbannelse :) Här kommer receptet:
50 g jäst
100 g smör
1/1½ dl socker
1 tsk kardimumma
5 dl mjölk
1 krm salt
13-14 dl vetemjöl
fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker (efter smak)
1 ägg
pärlsocker
Smält matfettet. Häll i mjölken, rör om tills det är 37 grader (fingervärme).
Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av degspadet (smöret & mjölken), rör tills jästen har löst sig.
Häll i resten av degspadet, och i med övriga ingridienser (socker, kardimumma, salt) blanda.
Häll i vetemjöl blanda tills degen släpper bunkens kanter. (ibland är det mer än 13-14 dl mjöl, ibland mindre, så häll inte i allt mjöl med en gång, utan ta det lite i omgångar).
Strö lite mjöl över degen, lägg på en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Fyllningen:
Blanda samman smör (som är mjukt, men inte smält!!), socker och vaniljsocker till en smet!
När degen är färdigjäst, arbeta med den ett par minuter. Dela degen på mitten, ta upp ena halvan till ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel. Bre på fyllningen, rulla ihop degen till en rulle och skär sedan lagom bitar, lägg upp på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla sedan på med uppvispat ägg och på med pärlsocker.
Sedan in i ugnen på 250 grader i 5-10 minuter.
50 g jäst
100 g smör
1/1½ dl socker
1 tsk kardimumma
5 dl mjölk
1 krm salt
13-14 dl vetemjöl
fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker (efter smak)
1 ägg
pärlsocker
Smält matfettet. Häll i mjölken, rör om tills det är 37 grader (fingervärme).
Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av degspadet (smöret & mjölken), rör tills jästen har löst sig.
Häll i resten av degspadet, och i med övriga ingridienser (socker, kardimumma, salt) blanda.
Häll i vetemjöl blanda tills degen släpper bunkens kanter. (ibland är det mer än 13-14 dl mjöl, ibland mindre, så häll inte i allt mjöl med en gång, utan ta det lite i omgångar).
Strö lite mjöl över degen, lägg på en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Fyllningen:
Blanda samman smör (som är mjukt, men inte smält!!), socker och vaniljsocker till en smet!
När degen är färdigjäst, arbeta med den ett par minuter. Dela degen på mitten, ta upp ena halvan till ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel. Bre på fyllningen, rulla ihop degen till en rulle och skär sedan lagom bitar, lägg upp på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla sedan på med uppvispat ägg och på med pärlsocker.
Sedan in i ugnen på 250 grader i 5-10 minuter.
Kommentarer
Trackback