Älggryta recept
- Grytbitar av älg (jag vet faktikst inte hur mycket det var, hade delat upp i påsar)
- 1 lök
- 2-3 morötter
- 1 palsternacka
- 1 pkt färska champinjoner (går bra med burksvamp med)
- 2-3 msk mjöl (ta lite i taget)
- 1 köttbuljong
- 5 dl grädde
- 1 liten skvätt mjölk & vatten
- 1-2 dl rödvin
- en skvätt öl
- 1-2 tsk gelé
Bryn grytbitarna så det får lite stekyta.
Hacka lök, palsternacka, morötter och svamp grovt, lägg sedan i det i grytan.
Häll i rödvinet, rör om. Strö över lite mjöl och rör om så det inte blir några klumpar.
I med grädden, låt koka upp. Slå sedan i en skvätt mjölk & grädde.
I med köttbuljongen & lite soja så det får färg.
Låt småputtra på medelvärme i 1-2 timmar.
När det är ca 30 minuter kvar, smaka av. Är den för "lös" så blanda ut lite mjök med ölen, till en klumfri vätska. Häll sedan i det i grytan (är den inte för lös, häll bara i ölen). Låt stå och puttra lite till.
Precis innan man ska äta släng i lite gelé.
- Köttet brynt och rotfrukterna + löken är i.
- Allt är i, nu ska det bara koka ett par timmar.
- Nu har det kokat i 2 timmar.
- Färdigt! Vi hade pressad Potatis till och så sallad :)
SMAKLIG MÅLTID!
(Eftersom Mattias gjorde lite på måfå så kan måtten vara lite varierande, men jag skrev på ett ungefär. Man får helt enkelt testa sig fram. :)